10 Tips voor Startende Ondernemers


Wat is beter dan tips krijgen van mensen die al met hetzelfde bijltje gehakt hebben?

We vroegen of de leden hun 'nummer 1 tip' voorstartende ondernemers wilden delen.


 1. The only thing to fear is fear itself

  Mijn collega Willem haalde president Roosevelt aan en het is zeker in deze context een pakkende quote. Er is niks mis met een beetje gezonde spanning, maar wanneer je angst je verlamt en je geen stappen meer durft te zetten heb je pas echt een probleem.

  Ilse en Willy voegden ook toe dat falen (of je neus stoten) mag. Wanneer je durft om ondanks je angst stappen te zetten zul je heus een keer ergens niet in slagen - daar leer je dan weer van voor de volgende keer.

  Ook als je een keer onderuit gaat moet je niet bang worden om er weer vol voor te gaan - krabbel op, plak indien nodig een pleister op je schrammetje en ga verder!


 2. Durf commercieel te zijn

  Petra haalde een punt aan waar veel (startende) ondernemers tegenaan lopen: commercieel durven zijn.

  Petra ziet verkoop als een essentieel onderdeel van het ondernemerschap, maar ze delen nog een visie: "Commercieel zijn kan ook heel authentiek en vanuit het hart en hoeft helemaal niet opdringerig te zijn", zegt Petra.

  Wanneer je bij jezelf blijft en verkoopt vanuit oprechte overtuiging is de drempel ineens lang zo hoog niet!


 3. Start niet uit wanhoop

  Marc droeg een goed punt aan: begin niet met ondernemen als wanhoopsdaad.  Soms starten mensen een onderneming als een soort laatste redmiddel - dit is helaas veelal gedoemd tot falen.

  Je moet ondernemen vanuit een innerlijke drive, vanuit jouw kracht als ondernemer. Je bereid je optimaal voor, je hebt vertrouwen in je kunnen en je plannen en weet waar je voor staat - dat is een krachtige positie om mee te beginnen.


 4. Uitbesteden

  Wanneer je probeert om alles zelf te doen, loop je nogal eens vast. Niels raad aan om e.e.a. niet alleen uit te besteden aan andere mensen, maar ook aan systemen.

  Wanneer je bijvoorbeeld een deel van je verkoopprocessen via je autoresponder hebt lopen, hoef je dit slechts 1 keer op te zetten en heb je er vervolgens geen werk meer aan.

  Uitbesteden kan wat kostbaarder zijn, maar aan de andere kant: hoeveel zijn jouw uren waard? Als een ander in een uurtje datgene fixt wat jou 3 weken en een aantal grijze haren kost, dan lijkt me dat geen slechte deal!


 5. Blijf gericht op je doel

  Het is reuze belangrijk om je business-doelen vast te stellen en hier gericht naartoe te werken.

  Zoals Margriet zegt: "De weg naar het doel kan aangepast worden indien nodig." Dat is een mooie gedachte - als het niet linksom kan dan kan het wel rechtsom, maar houd je doel in het oog, don't settle for less!


 6. Exit comfort zone

  Veel mensen blijven hangen bij hetgeen ze kennen en maken dus niet optimaal gebruik vanbeschikbare tools en nieuwe ontwikkelingen. Zonde! Met een beetje durf kun je veel meer uit je business halen dan je ooit mogelijk achtte.

  Marie-Jose zelf gaat bijvoorbeeld video's opnemen voor haar Pinterest business en daarmee durft ze meteen meer dan veel andere ondernemers. Go Marie-Jose!


 7. FOCUS!

  De tip die ik zelf deelde was deels gebaseerd op vragen die ik vaak krijg van onze coachingklanten - velen willen veel te veel concepten tegelijk succesvol maken. Focus hebben en houden is dan onontbeerlijk! Kees en Danielle noemden "Focus" ook als hun nummer 1 tip.

  Vaak is het moeilijk om keuzes te maken omdat er zoveel leuke niches en expertises zijn om mee bezig te gaan - maar om tegelijkertijd een puppycursus te vermarkten en een telefoonhoesjes-webwinkel succesvol te maken (om maar wat te noemen) is nagenoeg onmogelijk.

  Wellicht moeten we maar een wondermiddeltje uitvinden waardoor we geen slaap meer nodig hebben - gat in de markt zeg ik!


 8. De ondernemer als optimist

  Blijf optimistisch", zegt Ap. "Als een ondernemer zijn kop laat hangen dan wordt het nooit wat". Helemaal waar!

  Je moet in het begin keihard werken en dan nog kan je soms tegen dingen aanlopen die niet gaan zoals je wilt. Een echte ondernemer blijft echter optimistisch en blijft mogelijkheden zien.


 9. Get shit done!

  Dit is misschien wel een van de belangrijkste tips die je kunt krijgen als je net begint en hij kwam dan ook meermaals terug: ga het gewoon DOEN!

  Je kunt eeuwen blijven hangen in de voorbereiding, het denkproces en het lezen van blogposts zoals deze (  ) maar uiteindelijk komt het resultaat pas zodra je met je 'poten in de klei' shit gedaan krijgt.

  Je wilt ten slotte niet dat je het verwezenlijken van je dromen almaar uitstelt, toch?


 10. Lever meer dan je afgesproken hebt

  Deze is van mij... ;-)